7 tips voor een smakelijk festival in Kroatië!
De diversiteit van de Kroatische keuken is groot. Elke regio schittert met haar eigen unieke ingrediënten en culinaire tradities, waarin invloeden van de Italiaanse, Hongaarse, Oostenrijkse en Turkse keukens samensmelten. Belangrijk is de nadruk op verse, lokale producten. Kroaten koesteren hun ingrediënten en gerechten. Om dit te vieren, worden er smaakvolle festivals georganiseerd waar mensen van over de hele wereld kennis kunnen maken met de unieke smaken die het land te bieden heeft.
Hieronder vind je een lijst van festivals die je komend jaar zeker niet mag missen.
Festival Kroatië: Oesterfestival – Ston
Langs de prachtige Dalmatische kust ligt het verborgen juweeltje Ston, met een rijke geschiedenis en een bruisende culinaire scene. Hier kun je genieten van de meest verse oesters, rechtstreeks uit de ongerepte Adriatische Zee.
Vanaf het moment dat je aankomt, word je betoverd door de unieke mix van smaken en tradities die het Oesterfestival tot een absolute must-visit maken. Vier samen met de lokale bevolking een van de culinaire schatten van Kroatië en maak een inspirerende gastronomische reis.
Het Oesterfestival vindt plaats op 16 maart.
Festival Kroatië: Weekend Food Festival – Rovinj
Het Weekend Food Festival is het meest originele en aantrekkelijke culinaire festival in Kroatië. In Rovinj komen lokale en internationale culinaire experts samen voor dit vierdaagse festival bij de Oude Tabaksfabriek. Gerenommeerde namen delen hun kennis, ervaring en passie met professionals, cateraars, wijnmakers, olijventelers en foodliefhebbers. Panels, masterclasses en begeleidende evenementen bieden mogelijkheden voor ontwikkeling, ideeënuitwisseling en zakelijke kansen. Galadiners met uitstekende wijnen, heerlijk eten en muziek zorgen voor een goede sfeer en inspirerende ervaringen.
Het Weekend Food Festival vindt plaats van 19 t/m 21 april.
Festival Kroatië: Aspergefestival – Lovran
Het Aspergefestival viert de heerlijke lokale asperges en biedt een unieke culinaire ervaring, waarbij zowel traditionele gerechten als innovatieve creaties worden gepresenteerd. In het charmante Lovran, met zijn schilderachtige omgeving, kun je genieten van de smaak van asperges terwijl je tegelijkertijd kunt genieten van livemuziek, entertainment en een levendige sfeer.
Het Aspergefestival vindt plaats op 20 april.
In Lovran spelen niet alleen asperges een grote rol. Op 15 juni kun je daar terecht voor Kersendag, waar alles draait om deze heerlijke zoete vrucht.
Van 11 t/m 13 oktober vindt in Lovran het Marunada kastanjefestival plaats. Tijdens dit driedaagse festival kun je genieten van een rijk cultureel, artistiek en muzikaal programma, onder het genot van gastronomische lekkernijen op basis van het herfstfruit. Proef taarten, ijs, cocktails en andere culinaire specialiteiten die perfect passen bij deze herfstdelicatesse.
Lees ook: Kroatie als watersport paradijs
Festival Kroatië: Kaasfestival – Svetvinčenat
Het Kaasfestival van Kroatië in Svetvinčenat is dé gelegenheid bij uitstek om de rijke kaasbereidingstradities van Kroatië te ervaren. Er is een groot aantal aan ambachtelijke kazen om te proeven en meer over te leren. Het is een evenement dat je als kaasliefhebber niet mag missen. Naast kaas kun je bijvoorbeeld ook genieten van oude Istrische ambachten, een traditionele schapenshow en de befaamde Miss and Mister Goat-verkiezing.
Het Kaasfestival vindt plaats op 21 en 22 september.
Festival Kroatië: Good Food Festival – Dubrovnik
Het Good Food Festival is een culinair genot voor fijnproevers, met tal van evenementen en een gevarieerd aanbod aan heerlijk eten en goede wijnen. Het programma bestaat uit verschillende workshops, themadiners, speciale menu’s in restaurants in de stad, gastronomische rondleidingen en vele andere interessante evenementen.
Het Good Food Festival vindt plaats in oktober. Een exacte datum wordt op een later moment bekend gemaakt.
Festival Kroatië: International Prosciutto Fair (ISAP) – Tinjan
Sinds 2007 wordt elk jaar in oktober de International Prosciutto Fair georganiseerd. Dit is de grootste prosciutto fair in Kroatië en een van de belangrijkste gastronomische evenementen in de regio Istrië. Vijftig exposanten uit Kroatië, Slovenië, Italië, Oostenrijk, Hongarije en Spanje presenteren hun producten aan meer dan 20.000 liefhebbers van prosciutto, wijn en andere Istrische delicatessen.
De International Prosciutto Fair (ISAP) vindt plaats van 18 t/m 20 oktober.
Festival Kroatië: Truffeldagen – Livade
Tijdens de Zigante Truffeldagen draait alles om het zwarte Kroatische goud. Laat je onderdompelen in de rijke culinaire tradities, geniet van delicatessen doordrenkt met truffel en aanschouw de truffeljacht. Dit evenement biedt een optimale ervaring van de unieke smaken en levendige cultuur van de truffelregio.
De truffeldagen vinden plaats van 5 oktober tot en met 3 november.
Verstuur reactie